Positiv psykologi

Positiv psykologi er videnskaben der omhandler menneskers trivsel. Positiv psykologi er ikke en ny retning indenfor psykologien, ej heller det man kalder et paradigmeskifte.

Martin Seligman, der er hovedmanden bag den moderne positive psykologi, skulle sætte en retning for sit virke som præsident for den amerikanske psykologforening APA, og han valgte at bringe nyt liv i den positive psykologi. I psykologien har man med god grund haft menneskers mistrivsel som fokuspunkt for at hjælpe mennesker ud af depressioner, angst og deslige. Dette især affødt af følgerne fra de to verdenskrige. Man undersøger altså mennesker i mistrivsel og ser på grunden til denne mistrivsel. Kunne man bruge de samme værktøjer til at undersøge mennesker i trivsel og se på grunden til det? Og kan vi andre lære af det?

Positiv psykologi handler altså om at undersøge trivsel. Som en veteran skrev i en mail:

’Jeg knækkede ikke – men trak derimod en masse viden og læring med mig videre i mit liv. Andre omkring mig gjorde det stik modsatte… Men, var jeg så blot heldig?!? Hvorfor kunne jeg fordøje det vi så og gjorde, når ham ved siden af mig gik i stykker?!? – Det spørgsmål har jeg stillet mig selv mere end 1.000.000 gange. Har ikke noget endegyldigt svar.’

Hvad er det de gør, de som klarer sig bedre end andre? Og kan vi lære af det?